Gera Noémi Jewellery a BudapestFesten


Nagyon büszkék vagyunk Gera Noémi ékszertervezőnkre, aki Kínában járt a Wamp jóvoltából, ahol öt kiválasztott magyar alkotó egyikeként, a Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa által szervezett BudapestFesten mutatta be ékszereit! Noémit az ott szerzett élményeiről faggattuk!- Kedves Noémi, mesélj nekünk, mit szóltál a felkéréshez?

Először fel sem fogtam, hogy micsoda lehetőség! Más kultúra, más emberek és egyébként pedig hatalmas megtiszteltetés. Aztán, ahogy leveleztünk és egyre konkrétabb lett a dolog, majd utánanéztem, hogy hova is megyek, elállt a lélegzetem olyan boldog voltam! Az eseményt egy kiemelt kulturális helyszínen, Hangzhouban, Sanghajtól pár órányi távolságban lévő gyönyörű városban rendezték meg a Nyugati-tó mellett. Ez a csodálatos tó a UNESCO világörökség része és mi a legszebb részén lehettünk, a fesztivál is a tóparton került megrendezésre. A Főkonzulátus egy örök és csodálatos élményt szerzett nekünk, hatalmas hálával gondolunk Rájuk mindannyian.- Milyenek voltak a kínaiak, hogy fogadták a magyar tervezők tárgyait?

- Engem is meglepett, mennyire tetszettek nekik az ékszerek! Azt már előre mondták nekünk, hogy ott nagy hagyománya van az alkudozásnak és nem aprózzák el! Rögtön a feléről indultak, aztán jött csak az érdemi része az alkudozásnak, úgy hogy nem volt meg a közös nyelv! De a főkonzulátus mindenre gondolt, volt 4-5 kint tanuló magyar diák mellettünk, akik mindenben segítettek és mérhetetlenül aranyosak voltak, mindenre volt megoldás. Az árakat példásul a telefon számológépével mutattuk. Sokszor bátortalanok voltak közelebb jönni, szóval mosolyogtunk és kedvesek voltunk, így könnyebben feloldódtak. Nyilván az is az oka lehetett ennek, hogy valaki most először látott európai embert.

Állandó programmá vált a közös fotózkodás, azt nagyon szerették! Jókat nevettünk, mikor a Wampos társaimmal próbáltunk közös fotókat készíteni, és beálltak a képbe! :) Szóval izgalmas volt és bennem egy kedves kép alakult ki róluk.


- Hogyan készültél a nagy útra, volt-e koncepció, hogy milyen ékszereket viszel ki?

- Ahogy előre sejtettem, a színes tárgyakért rajongtak a legtöbben. Sok ezüst-textil kombinációjú tárgyam van és ezt nagyon szerették. Amit külön kiemelnék, hogy Kínában sok a másolat, ezért nagyon sokra becsülik, ha valami eredeti, tehát az alkotói fantáziát, az anyagok értékét is. Ezt nagyon éreztem, nagyon jól esett a rengeteg pozitív visszajelzés és a sok vásárlás.

Még itthon utánanéztem, hogy milyen ruhákat hordanak, milyenek a színkompozíciók. A hagyományos kínai ruhák izgattak leginkább, de persze néztem kortárs alkotásokat és divatruhákat is. A hangulat érdekelt. Nagyon sok színt vegyítenek, nem félnek a komplementerektől, az erős, tiszta színektől és az arany-sárga szerves része szinte minden kompozíciónak. Ez persze újabb inspirációul szolgált, hiszen épp kezdtem megunni a saját színharmóniámat. Szóval ezeket kombináltam a saját színeimmel: a piros-türkiz-kék, illetve a rózsa-barack-kék-zöld lett végül a kedvencem. - Milyenek az ékszerviselési szokások? Vannak ott is hasonló tervezői boltok, ahol designer darabokat lehet vásárolni? Mennyire nyitottak erre?

- Ebből a pár napból az derült ki, hogy kisebb ékszereket hordanak a testalkatukból kifolyólag is. Azért tudni kell, hogy akikkel találkoztunk nem feltétlenül a bevállalósabb és merészebb közönség volt, de szeretik a szépet, mindenképp érzékenyek és nyitottak rá és úgy tűnt, szívesen áldoznak is rá. Természetesen Sanghajban is vannak designstúdiók, de sajnos nekünk nem volt időnk megnézni ezeket.


- Mi volt a legemlékezetesebb, amit sose fogsz elfelejteni?

- Voltunk Sanghajban is, hú az is nagyon tetszett! De talán Hangzhouban éltem meg a

legemlékezetesebb dolgot. Megígértem magamnak, hogy mindenképp futok a tóparton, nem hagyom ki ezt az élményt. Ez végül az utolsó reggelre esett, Hatalmas páratartalom közepette próbáltam élvezni a futást, gyönyörű volt a tópart, kis hidakon át a kedvenc pavilonom felé vettem az irányt. Találkoztam egy csapat idősebb hölggyel, akik tai chiztak és két idős emberrel is, akik felmosóból mért vízzel és felmosó méretű “ecsettel” kínai írásjeleket rajzoltak a betonra. Az emberek ráléptek, a nap sütött rájuk, elpárologtak idővel, az élet természetes részei lettek.

A szépség és az elmúlás összeér, amikor megértjük, hogy nem kell valaminek hasznosnak lennie ahhoz, hogy létezhessen. Fontos üzenet volt. Köszönöm mindenkinek.További információk az eseményről és a tervezőkről:

https://wamp.hu/hu/20190614/wamp-design-vasar-kinaban-a-budapestfesten?fbclid=IwAR0H83PrJjIHZtfYnw0NT8RNvdohpGuHyGC3Sp8Sf_SVC_hYBM6gBdxGrf8

0 hozzászólás