Mini interjú: Gera Noémi Jewellery1. Mutasd be a márkádat pár szóban! Miről ismernek téged?


Gera Noémi Jewellery márkámat 2005-től építem. Akkor végeztem a MOME fémműves szakán. Nagyon sok ékszer született azóta, és ami talán a legjellemzőbb rám, hogy mindig új irányok felé fordulok. Nagy kísérletező és örök kutató vagyok, mindig újabb és újabb inspirációkat keresek, amik aztán a régebbi tárgyak esetében is újragondolásra késztetnek és ezt nagyon élvezem. Minden újjászületik, folytonos változásban és új lehetőségekben. Először furcsa volt, hogy “nem tudok lenyugodni”, de szuper ennyi év után látni, hogy az ékszerek összeállnak egy rendszerbe, akármennyire is más úton haladnak vagy más anyaggal születnek meg. Látom már, hogy a gondolkodásmód, ami meghatároz és ezek mentén izgat egy probléma vagy sem. A struktúra, a dinamika, a ritmus, az ismétlődés, a mozgás szellemében dolgozom, azt is mondhatnám, hogy a természet inspirál, a legokosabb struktúraépítő. A maga formáival és színeivel együtt.

Hogy miről ismeritek fel az ékszereimet? Imádom az anyagkapcsolatokat, a fémet, az ezüstöt kombinálni valami nőiessel, színessel és karakteressel. Textillel, sodronydróttal, papírral, dinamikus formaalkotással és inspiráló színharmóniával. A formák dinamikusak, legyen az csak egy ezüstszalag vagy egy 100 szálból álló sodronydrótos ékszer vagy egy öntött felület szalagtekercs lenyomattal vagy egy sziklamászás közben zsebretett kő lenyomata. Az egyiket messziről nézzük, a másikban el kell merülnünk.

2. Minek örülsz a legjobban a márkáddal kapcsolatban? Mit tartasz elismerésnek?


Nagyon sok mindenért hálás vagyok, ami megtörtént velem, a szakmai elismerés ugyanúgy fontos, mint a megrendelői visszajelzés, öröm.

Erősen kezdtem, mert 2006-ban nyertem egy Magyar Formatervezői Különdíjat a papírékszereimmel, aminek rengeteg pozitív hozadéka volt, rengeteg szerepléssel. Külföldi nagy múzeumok kiállításain is részt vehettem és azóta is sok szakmai megkeresést kapok. És így utólag visszanézve a “rendszer”, az ismétlődésre épülő ékszer nagyon sok tárgyamnál visszaköszön és nagyon izgat ez a felépítés. Sok apró/vékony elemből alkotni egy nagyot. És az a legizgalmasabb, amikor ezek az elemek önmagukban is képesek ékszerként funkcionálni.

Milánó egy visszatérő helyszín a papírékszerekkkel kapcsolatban, a Triennale Design Múzeumtól kezdve a Brerában megrendezett papírékszer divatshowig. Hát ez eléggé tetszik nekem! :)

2018-ban az amszterdami SIERAAD Jewelry Art fair-en is nagy sikert arattak a papírékszerek.

Ami talán a legkülönlegesebb elismerés volt, hogy 2019-ben a Sanghaji Magyar Főkonzulátus a Wampon keresztül 4 másik tervezővel együtt meghívott Kinába a BudapestFest eseményre, ami életreszóló volt. Az ékszerek is nagyon sikeresek voltak az eseményen és az élmények is feledhetetlenek. 2020-ban pedig az Iparművészeti Múzeum megvásárolta egy fontos ékszeremet, ami szintén az ismétlődés tematikájával játszik, sodronydrótszálak összeillesztésével, valamint a sodronydrótköteg és az ezüst ékszertest dinamikus kompozíciójával. Úgy érzem ez a történés is egy mérföldkő a számomra.

A szakmai siker azonban csak egyik oldala az elismerésnek, mert egy boldog, elégedett mosoly, egy ékszeren csillogó szem tud igazán feltöltő lenni egy megrendelőtől, vásárlótól. Szeretem látni másnak az örömét, ez ad igazi értelmet a tárgyaknak. Ez mutat túl azon, hogy bár az ékszer fogalma funkcionális, az én ékszereim sok esetben túllépnek a megszokott dimenzión, mindenperces használhatóságon. Számomra műalkotások, egy külön világ ezernyi fontos részlettel, történetük van. Az, hogy másnak is örömet okozok ezzel egy szuper érzés!3. Kinek/kiknek tervezel? / Van-e olyan magyar tervező akivel szívesen dolgoznál együtt?


Nem a hétköznapi ékszer érdekel, hanem az az ékszer, ami látható, emlékezetes és különleges. Épp ezért a megrendelőimet is nőiesen vagánynak gondolom és látom, nőiségük teljes tudatában. Szeretem, hogy tudják vállalni magukat, tudják mit akarnak, vagy épp csak érzik, hogy mást akarnak. Ott van a szikra, ami megerősítésre vár és ennek kifejezője egy Gera Noémi ékszer és én valóban egy nagyon lelkes és ösztönző ember vagyok. Szeretem, hogy erősítjük egymást, hogy mindenki kap valami nagyon fontosat egy ékszerrel. Én ezért az örömért dolgozom és persze, mert “muszáj” alkotnom, mert meg akar születni egy ékszer. Imádom a hívatásomat.

Sok magyar tervezővel dolgoznék szívesen, mert rengeteg a tehetség, inkább a koncepció érdekel és a küldetés, amibe belevágunk és persze hogy jól együtt tudjunk dolgozni.


4. Vannak-e más irányú terveid a jövőben?


Rengeteg tervem van, amit majd láttok, amikor megvalósul! Amire most legjobban koncentrálni szeretnék az az online marketing, megérteni, felépíteni, a lehetőségeket kiaknázni. Ehhez nagyon sok háttérmunkára és tanulásra van szükség.


5. Hogy kerültél a Lucky Shepherd csapatába? Kivel dolgoznál együtt a Lucky tervezői közül?


Király Fanni, kollégám és barátom hozott be a csapatba és azért döntöttem a Lucky mellett, mert hiteles és jó csapat vesz körül, akikre felnézek. Nekem ez nagyon fontos. És nagyon inspiráló Gabó és Dóri profizmusa, elhivatottsága, sokat lehet tőlük tanulni.

Itt is mindenkivel szívesen együtt dolgoznék egy olyan projekten, amiben a kettőnk kooperációja valami újat ad. Gabó ruháit érzem a legközelebb magamhoz, Trixi ruhái is nagyon izgatnak, de azt gondolom, hogy nem feltétlenül az egyezőségekből születnek különleges dolgok, szóval nyitott vagyok.


6. Van kedvenc saját terméked/kollekciód? Miért az áll hozzád a legközelebb?


A fém és textil kapcsolatából született ékszerek, amik a legközelebb állnak hozzám. Fontos, hogy a textil nélkül is élnek ezek a tárgyak. A “kapcsolatban” az tetszik, hogy egyidejűleg van jelen a férfias és a nőies jelleg is, az egyik fix, a másik alakítható. Ezek dinamikusan együtt mozdulnak, egységet képeznek.

Nagyon sok kedvenc ékszerem van. De talán ami egy örök kedvencem, a Szalagtányéros nyakék, ami formájából és geometriájából adódóan igazi erőgyűjtő ékszer. És megvalósul benne az örök vágyam, hogy változtatható legyen egy ékszer, hiszen a szalagtekercset, akár az életünket mindig van lehetőségünk új színben újratekerni. A vásárlók is nagyon szeretik ezt az ékszert, szóval mondhatjuk, hogy ez egy jó ékszer.

Az új kollekciómban a Lélekív ékszerek nagy népszerűségnek örvendenek, és nekem is van egy kedvencem, a Lélekív gyűrű, amit különböző méretben is készítek. Ennek párja a Lélekvonal gyűrű, ami most épp a top nálam. Mindkettő a Lélektánc kollekcióm darabja, ami újra dimenzionálja a papírékszereimet, annak fémbe átültetett, kiragadt mozgáspillanata, mint mikor a táncos kitart egy mozdulatot. És ez egy tökéletes mozdulat. Rengeteg tervem van még vele, mert a nőies elem alig várja, hogy szerves részévé váljon az ékszereknek és az újra színessé váljon, mint az élet.0 hozzászólás